Příprava kávy
Příprava kávy je hrou, zábavou a rituálem. Stejný druh kávy připravený na různé způsoby, bude mít jiný výsledek. Můžete porovnávat a ochutnávat, jak se dají změnit chutě výsledného šálku kávy. Můžete si hrát s dávkou kávy a zkoušet, jak silná káva vám chutná. Chuť kávy ovlivníme hrubostí namletí kávových zrn a dobou louhování či extrakce.
Automatický kávovar
Automatický stroj udělá prakticky všechnu práci za vás. Vy si jenom vyberete druh kávy. Má většinou vestavěný mlýnek a šálek kávy si připravíte pouhým zmáčknutím tlačítka. Nemůžete tolik ovlivnit výslednou chuť kávy. Tu vám z větší části navolili již ve výrobě.
Pákový kávovar
Správná hrubost mletí, druh kávy a délka extrakce vám vykouzlí lahodný nápoj. Je umění vyladit mlýnek, potom pomletou kávu tak akorát napěchovat do páky. To jak kávu utlačíte, ovlivní její extrakci… a nakonec čekat co do šálku nateče.
French press
Jednoduchá a oblíbená příprava kávy, na její výrobu potřebujete nahrubo namleté zrnka, asi jako jemné krystalky. Zalívá se horkou vodou, ne vroucí. Výsledkem je nápoj plné výrazné chuti a vůně. Údajně vyniknou chuťové a aromatické vlastnosti kávy více než jinou přípravou.
Mocca konvička
Mocca konvičky můžete koupit v různých variantách a barevných provedeních, porcelánové, nerezové, hliníkové, kombinované... Výsledná káva je silná a hořká, asi nejlépe nahradí chuť espressa. Pro přípravu se doporučuje jemně až středně hrubé pomleté kávové zrno.
Vacuum pot
Příprava kávy pomocí tohoto typu kávovaru je jako tajuplná laboratoř, budete si připadat jako Alchymista. Princip přípravy je založen na základních fyzikálních zákonech. Skleněné baňky, kahan, středně hrubo pomletá káva, voda přebublává nahoru a káva dolů… je to podívaná s magickou atmosférou.
Džezva
Nejstarší, tradiční a původní příprava pro milovníky turecké kávy. Vhodná pro přípravu směsi Arabik s Robustou. Právě Robusta vytváří na povrchu hustou a krásnou pěnu. Výsledný nápoj bude silný, hořký, může mít až mírně spálenou příchuť. I s přípravou kávy v džezvě si můžete hrát a experimentovat. Je doporučováno kávové zrno jemně až středně hrubo mleté.
Aeropress
Nejmladší vynález na přípravu kávy filtrační technikou, plastový válec, píst, sítko, filtr. Jednoduše a rychle si připravíte kávu silnější a plnější chuti než z french pressu, ale ne tak jako z vakuum potu. Aeropress je skvělý společník na cesty a výlety, je lehký a plastový.
Dripper
Trychtýř z plastu, speciální ventil, papírové filtry, hrubě mleté zrno… kousek z každé metody přípravy kávy. Pomocí ventilu můžete kávu extrahovat libovolně dlouho a výsledkem je káva silnější a plnější chuti než z french pressu, díky rovnoměrnější extrakci.
Chemex
Přístroj Chemex je zajímavý svým jednoduchým originálním designem, připomíná laboratorní baňku. Jednoduchá a nenáročná příprava filtrované kávy. Při přípravě kávy se zalévá horkou vodou hrubě mleté zrno. Dávka závisí na tom, jakou má kdo rád silnou kávu.